Monday, June 27

Tips Nak Elak Mengantuk Dalam Kelas

Assalammualaikum dan hai !
Aku just nak share mende nie sebab semenjak dua menjak nie aku asyik nak tertido je dalam kelas, tak kira lha time matapelajaran apa pun . macam gambar bawah nie haa . huh

nie ada beberapa tip untuk korang, harap dapat membantu korang lha ekk.

1. Basuh muka korang

Bila ngantuk dalam kelas, korang mesti da cuba tahan tapi gagal, jadi lebih baik korang keluar dari kelas dengan serta merta !! bukan untuk ponteng kelas atau tido ek, tapi untuk ke tandas dan BASUH MUKA. InsyaAllah tak ngantuk da lepas nie.

2. Bawak sebotol air masak

Bawaklah SEBOTOL air masak. otak kita ni 80% air. Kita rasa ngantuk sebab oksigen kurang ke otak, walaupun hidung kita tak berhenti henti bernafas. bila minum air, bandalir badan kembali seimbang. Ini akan mengurangkan rasa mengantuk. cuba korang tengok orang cina, rajin bawak air, dorang bukan bawak botol yang kecil tapi besar lagi uh. orang melayu ni susah sangat, jgn cakap nak bawak yang besar, yang kecil un belum tentu lagi. bajet macho/cantik la. dah..dah..jangan malu2. Beli jep botol air yang cantik, letak dalam beg. OK?

3. Buat senaman ringan

Kalau masih rasa ngantuk lagi, korang bangun lha jap. buat SENAMAN ringan sikit. senaman nie bukan apa, juz nak bagi otot kita nie bergerak. kalau otot kita da bergerak, tak de lha kita rasa nak ngantuk. tak payah lha buat senaman yang susah2, buat yang simple2 jep. gerak kiri, gerak kanan, pusing sana, pusing sini, insyaAllah elok da lha nanti. tak de lha ngantuk sangat da.

4. Urut sikit badan tu

Kalau korang masih ngantuk, cuba korang minta tolong kat membe sebelah korang uh untuk URUT bahu dan belakang korang. tapi jangan urut kat leher lak sebab kalau korang urut kat situ, korang akan lebih cenderung untuk tido.

5. Dengar muzik 

Jangan biar suasana sekeliling korang uh sunyi dan suram, macam baru ada pengkebumian jep. korang dengar lha MUZIK, muzik kan membuat kita rasa ceria sikit. tapi kat skola mana bole bawak henpon an. aduh, masalah lha lak. hmm, macam mana ek ? haa, senang2 korang nyanyi jep lha, suara korang kan sedap mengalahkan penyanyi antarabangsa. mesti tak ngantuk punye lha. hehe

Cukuplah 5 tips tu. yang simple simple je. selamat mencuba ekk ! 



terima kasih kerana anda sudi baca post ini

2 comments:

afiqridhuan said...

hye

thanx 4 the in4mation

jalan2 di sini =)

aina zaty said...

oke2 . . welkem . . =)